Jeg har i mange år med jævne mellemrum besøgt en
lille indisk vegetarrestaurant, som ligger på kanten af Khoja-busholdepladsen
ved starten af River Road i Nairobi. Det er et sted, hvor man altid skal se sig
for, før man passerer gaden. Det er et kvarter med tiggere og lommetyve,
dieselos fra de mange nedslidte forstadsbusser blandet med friturestank fra
talrige fast food joints, en lugt som passagerne tag med sig ind i de
overfyldte busser og blander med deres egen menneskesved.
Og her midt i dette inferno, er der en lille oase.
Den er mit mål – og eneste årsag til, at jeg er her. Det er en toetagers
restaurant med indiske specialiteter – aldrig overfyldt. Tjenere og kokke er de
eneste af sorte kenyanere i restauranten. Alle gæster er af asiatisk oprindelse
eller – som jeg – europæere, turister eller fastboende.
Indehaveren, som sidder centralt ved disken foran
et gigantisk kasseapparat, er selv kæmpestor, bulende ud over stolens sæde, men
med ferme fingre, som bearbejder en regnemaskine. Kasseapparatet er placeret
midtfor på disken, hvor der til den ene side er en glasmontre med udsøgte
indiske sweets (mithai) placeret på bakker, mens der på den anden side rækkes take away
poser over disken til ventende kunder. Når man venter, er det kotume, at man
sætter sig ved et bord og nyder en lille tallerken med udsøgte 'mithai' eller
’bhajia’. Kassemesterens fingre finder let frem til det bedste fra montren. Man
kan forestille sig, at hans kæmpemæssige korpus netop er fremkommet ved hans centrale
placering i forhold til alle delikatesserne.
Jeg har ofte siddet der med en kop te og prøvesmagt
'coconut' eller 'chocolate barfi', og endda nogle sølvbelagte 'mithai', mens jeg
venter på en pose med mit eget udvalg. Det hele bliver lavet inde bagved og der
bliver hele tiden båret friske forsyninger frem til disken og montren. Man kan
sidde og følge med i processen, som jeg efterhånden er kommet til at kende lige
fra grundmassen af indkogt mælk til de færdige produkter.
Men fornylig, da jeg igen var i Nairobi og styrede
hen mod det lille madtempel, havde jeg svært ved at finde det. Trafikken og
menneskemyldret havde taget til. Jeg blev skubbet og dyttet af, men ikke
forulempet. I en sidegade var en laset fyr – fuld eller skæv af stoffer –
involveret i et slagsmål og samlede et mindre opløb.
Jeg kom frem til bygningen, som nu havde et nyt
skilt ’Super Roast’, og oppe på førstesalen hang endnu et skilt ’Super Roast
Entertainment’. Jeg gik nærmere og kunne se gennem vinduerne, at restauranten
var propfyldt. Og kunderne var udelukkende afrikanere. Der stod en servitrice
foran den samme glasmontre, som tidligere havde været fyldt med søde
specialiteter. Det var den, jeg havde haft for midt indre blik på hele vejen
herhen. Nu bugende montren med store klumper af kød på alle hylder. Lugten var
her den samme stegeluft, som kom fra alle kvarterets spisesteder.
’Har der ikke
været en indisk restaurant her før?’ spurgte jeg servitricen.
’Jo,’
svarede hun, ’men det er der ikke mere’.
Det var der jo ikke så noget at diskutere om. Jeg er
faktisk ikke vegetar og spiser gerne kød. Eritreansk ’zil zil’ bestående af møre kødstrimler
ristet over trækul og serveret i en lille ler-ovn, er min yndlingsret. Jeg kiggede
kort ind i restauranten. Inddelingen var den samme, men dens indhold var totalt
ændret. Kødæderne havde vundet kampen med planteæderne, og sejrens trofæ var
indtagelsen af denne sidste bastion, som ellers havde holdt stand længe. Og det
er jo også i Kenya, den ligger – landet, hvis mest kendte restaurant hedder
’Carnivore’ og hvor indbegrebet af at have det godt er at spise kød ristet over
trækul, mens man drikker kolde øl til. Som for ligesom at fremhæve kødets
triumf var det bloddryppende kød udstillet i glasmontren ved indgangsdøren.
Jeg gik bort lettere nedtrykt. Uden nogen lyst til at
analysere, hvad der lå bag denne forandring – og heller ikke skuffet over at
have misset et vegetarmåltid, for jeg kender et sted i Nairobi, hvor jeg kan få
min ’zil zil’. Jeg var egentlig blot vedmodig ved tanken om at blive ældre, og
at opdage, at verden ikke står stille for min skyld. Den overvægtige indehaver,
kom tilbage i minde tanker. Han havde nok ikke selv oplevet det ydmygende
nederlag, og må længst have forladt sit legeme efterladende en anselig
askedynge, som måske – på en eller anden måde – havde blandet sig med skyer af ’nyama choma’-røg over Nairobi.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar